Helsingør Kammeropera spillede Wagners Ringen i en forkortet kammerversion på en aften for komplet udsolgte huse i Helsingør den 11. – 12. marts 2023, hvor folk var strømmet til fra hele Danmark. Forestillingen blev intet mindre end en kæmpe succes!
RINGEN på en aften opføres igen på Copenhagen Opera Festival den 17. august 2023.
Hør Lotte Heises flotte anmeldelse af RINGEN på en aften i Bravo på DR P2 samt et lille uddrag fra forestillingen. [Minuttal 11:40]
[…] En fornøjelse var holdet helt generelt. En ung, velsyngende og viril Siegfrid/Sigmund i Anders Kampmanns skikkelse, der mestrede det forsigtigt inderlige og det ungdommelige overmod.
[…] Randi Gislasons Brünnhilde havde det smæld og den volumen kombineret med inderlighed, der gjorde den krigeriske guddatter til en helstøbt figur.
[…] Og de syv kraftfulde kammermusikere? De formåede på forunderlig vis at skabe volumen og tyngde og sarthed i et værk, der normalt har flere musikere i orkestergraven end der var tilskuere i Helsingør Teaters smukke, gamle rammer. Kapelmester Leif Greibe og instruktør og sanger Stig Fogh Andersen har sammen beskåret kæmpeværket, der blev forløst på fineste vis både scenisk, sangligt og musisk.
[…] Hele denne unikke Wagner-forestilling var skabt med stor kærlighed […] man skulle mene, at den måtte være velegnet som turnéforestilling, så også Wagner-tilhængere uden for Hamlets by ved Kronborg kunne opleve “Ringen” i denne stærkt beskårede, men kunstnerisk set vellykkede version.
[…] Bifaldet var stort ved søndagsopførelsen, tilføjet bravoråb og stående applaus […] Og musikken fra Anton Lasines violin til Henriette Holks horn og med Leif Greibe ved flygel flød med den lethed, som gemmer sig i sagnfortællingen og her blev livfuld og elegant.
Produktionen af RINGEN på en aften er støttet af Augustinus Fonden, William Demant Fonden, Knud Højgaards Fond, Kirsten og Frits Frederiksens Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Operaens Venners Fond, Fogs Fond og Dansk Kapelmesterforening.
Tak også til vores sponsorer og samarbejdspartnere Copenhagen Piano, Sweet Image Huset, ForSea, Nofoprint og Gallery Henrik Schurmann.
Wagners monumentale operacyklus Nibelungens Ring er en udfordring selv for store operahuse. Ikke desto mindre påtog Helsingør Kammeropera sig i marts 2023 sit hidtil mest ambitiøse projekt: en produktion af Ringen!
I stedet for de fire aftener, en ringcyklus normalt varer, var værket reduceret til at kunne opleves på en enkelt aften, hvor man således kunne følge hele ringens historie, fra guldet, den er smedet af, bliver stjålet fra Rhinen, og til den vender hjem til Rhinen igen mange år senere.
Det var lykkedes Kammeroperaen at få den internationalt anerkendte wagnertenor og -ekspert Stig Fogh Andersen til at instruere opsætningen, og i samarbejde med kapelmester Leif Greibe forestod han beskæringen af operaerne. Stig sang derudover rollen som Mime, og I de andre roller havde vi en perlerække af danske wagnersangere.
Det enorme romantiske wagnerorkester var blevet omarrangeret til en version for 7 musikere af Leif Greibe. Arrangementet blev uropført ved premieren.
Wagners Ring er en episk fortælling om guder, griskhed gennem generationer, myter, magi, manipulation, forbandelser, blodskam, bedrag og meget mere – skrevet af en af musikhistoriens største genier. Hvis du gik glip af denne enestående chance for at opleve den i Helsingør, opføres RINGEN på en aften igen på Copenhagen Opera Festival den 17. august 2023!
Varighed ca. 3 1/2 time.
Som introduktion til Wagners magiske univers, inviterede Kammeroperaen i øvrigt den 5. marts til et foredrag med instruktør Stig Fogh Andersen og kapelmester Leif Greibe, som klædte publikum på til RINGEN på en aften, med en gennemgang af fortællingen om Ringen samt en introduktion til Wagners musikalske univers og de mange ledemotiver – altsammen krydret med musikalske eksempler og ikke mindst anekdoter fra Wagners og en Wagnersangers liv.
Ved Rhinen
Alberich begærer rhindøtrene. De håner ham, og i arrigskab afsværger han kærligheden og stjæler Rhinguldet. Af det lader han sin bror Mime smede en ring, som gør ejeren almægtig, og han bliver diktator i sit hjemland, Nibelheim.
Slette foran Walhall
I gudernes rige har Wotan hyret kæmperne Fafner og Fasolt til at bygge sin borg, Valhal. Da kæmperne skal betales, forlanger de, som skrevet i kontrakten, at få Wotans svigerinde, gudinden Freia, som løn. Wotan afviser, og kæmperne indvilger i at blive betalt med Alberichs guld i stedet.
Wotan narrer Alberich og stjæler hans guld, og Alberich forbander enhver, der bliver ejer af guldet. Wotan havde tænkt at beholde ringen og magten, men aftalen er, at Freia skal dækkes helt med guld, og Wotan må ofre ringen for at dække hendes øje.
Fafner og Fasolt kommer straks op at skændes om rigdommene, og Fafner dræber Fasolt, så han har både guldet og Ringen for sig selv.
Ringens forbandelse har vist sig første gang.
Hundings hytte
Wotan vil have ringen tilbage fra Fafner, men da hans magt er baseret på ubrydelige kontrakter, kan han ikke selv angribe Fafner, som har forvandlet sig til en drage, og nu ligger på guldet. I en langsigtet plan avler Wotan da et tvillingepar med en jordisk kvinde i det håb, at drengen, Siegmund, skal vokse op og blive til en fri helt, som Wotan i det skjulte kan manipulere til at stjæle ringen fra Fafner.
I Walhall
Imidlertid bliver Siegmund forelsket i sin søster Sieglinde. Wotans kone, Fricka, er ægteskabets vogter, og hun tvinger ham til at lade Sieglindes mand, Hunding, dræbe Siegmund i kamp.
Et øde sted ved bjerget
Wotans datter, valkyrien Brünnhilde, er ulydig og vil beskytte Siegmund, da hun ved, at det er, hvad hendes far ønsker inderst inde. Wotan griber ind og splintrer Siegmunds magiske sværd (som Wotan selv har ladet ham finde), og Siegmund bliver dræbt. Men Siegmund har nået at gøre Sieglinde gravid. Brünnhilde lader Sieglinde flygte med Siegmunds knækkede sværd, for hun aner, at drengebarnet Siegfried i hendes mave, måske er løsningen på Wotans problem.
Brünnhildes bjergtop
Wotan finder Brünnhilde og er rasende. Han vil lade hende sove dér på stedet, og den første mand, der kommer forbi og vækker hende, skal hun tilhøre. Men Brünnhilde lader Wotan forstå, at Siegfried kan vokse op og af egen fri vilje dræbe Fafner og tage ringen. Wotan kysser Brünnhilde, og hun falder i dyb søvn. Så lader han en ild blusse op omkring hende, som kun Siegfried kan trænge igennem.
Mimes hule
Mime, Alberichs bror, har efter Sieglindes død taget barnet Siegfried til sig i håbet om senere at kunne udnytte ham. Siegfried er nu blevet stor og stærk. Wotan kommer forbi forklædt som en vandrer. Han truer Mime og fortæller, at kun ham som er uden frygt kan gøre sværdet helt igen. Samtidig lader han det også være op til Siegfried om Mime skal leve eller dø.
Skoven ved Fafners hule
Siegfried dræber dragen Fafner og tager ringen fra ham. Drageblodet, Siegfried slikker af sin hånd, gør ham i stand til at forstå skovfuglen, som fortæller om skatten og ringen i Fafners hule. Den advarer ham også om, at Mime har planer om at slå ham ihjel, så da Mime kommer tilbage er Siegfried forberedt og slår Mime ihjel med sit sværd. Skovfuglen fortæller så om Brünnhilde på bjerget.
Brünnhildes bjergtop
Siegfried trænger igennem ilden til Brünnhilde og vækker hende med et kys. De bliver straks forelsket i hinanden, og Siegfried giver hende ringen, som han tog fra Fafner.
Gibichungen Halle
Kong Gunter og hans søster Gutrune taler med Hagen, som er deres halvbror og Alberichs søn (avlet i had med søskendeparrets mor). De konspirerer mod Siegfried, og Hagen får Gutrune til at give Siegfried en magisk drik, som får ham til at blive forelsket i hende og samtidig glemme, at han nogensinde har set Brünnhilde. Siegfried får drikken og bliver vildt forelsket i Gutrune. Gunter og Siegfried blander blod.
Brünnhildes bjergtop
Mod at Gunter lovede ham Gutrune som kone, indvilgede Siegfried i at bortføre Brünnhilde fra bjerget. Gunter kan ikke selv trænge igennem ilden. Ved hjælp af den magiske Tarnhelm, Siegfried tog fra Fafner, udgiver han sig for Gunther og henter Brünnhilde til Gunter som brud.
Gibichungen Halle
Mens Siegfried henter Brünnhilde, opsøger Alberich sin søn, Hagen, for at sikre sig, at han vil skaffe ham ringen, men Hagen vil have den for sig selv.
Da de alle er nået hjem til Gibichungen Halle, opdager Brünnhilde, at Siegfried har ringen på sin hånd og ikke Gunter, som tog den fra hende. Hun forstår, at Siegfried har narret og forrådt hende. Hun og Siegfried sværger begge, at de taler sandhed, og Hagen, Gunter og Brünnhilde konspirerer om at slå Siegfried ihjel.
Et sted ved Rhinen ikke langt fra Gibichungen Halle
Siegfried møder Gunter og Hagen. Hagen giver Siegfried en modgift, så han nu husker, at han elsker Brünnhilde. Dette tilsyneladende bedrag fra Siegfrieds side giver Hagen en undskyldning for at slå ham ihjel. Hagen håber nu på at kunne få fat i ringen, og han dræber Gunter, som står ham i vejen.
Brünnhilde kommer til. Hun har indset, at Siegfried ikke af egen vilje har villet svigte hende. Hun tager nu selv ringen, og i erkendelse af ringens forbandelse giver hun den nu tilbage til Rhinen.
ISCENESÆTTELSE Stig Fogh Andersen
KAPELMESTER Leif Greibe
SCENOGRAFI Sara Vilslev
LYSDESIGN Viktor Holm Lauridsen
INSTRUKTØRASSISTENT Philip Briggs
VIOLIN Anton Lasine
BRATSCH Hidekazu Uno
CELLO Nina Reintoft
FLØJTE Leyla Peker-Nielsen
KLARINET Simon Kovacs
HORN Henriette Holk
KLAVER Leif Greibe