Fotografer: Peter Lundø og Arne Illeborg

CARMEN

Bizets operasucces som kammeropera

’Kærligheden er en rebelsk fugl’, synger Carmen, ‘men vogt dig, hvis jeg elsker dig…’

Don José vogter sig ikke og hans møde med denne stærke, passionerede og frie kvinde, der lever kompromisløst og ikke står tilbage for noget – især ikke når det kommer til kærlighed – får fatale konsekvenser, både for ham og for Carmen.

Også Bizets møde med Carmen blev fatalt. Operaen blev nemlig en rungende fiasko ved urpremieren i Paris i 1875, hvor kritikerne ikke mente der var en eneste ørehænger. Det kostede Bizet livet.

I dag er Carmen den mest spillede opera i verden og går for at være musikhistoriens største operasucces nogensinde.

Helsingør Kammeropera og guidOpera spillede Carmen i Helsingør Teaterhus den 17. – 18. marts 2018 i en stemningsfuld kammerversion, der både i sit geniale musikalske arrangement og i instruktør Guido Paevatalus iscenesættelse er henlagt til Cuba i oprørstiden omkring Che Guevara i 50’erne. Forestillingen blev modtaget af en sal der var fuld til bristepunktet med stående applaus.

...


‘Kærlighed lader sig ikke fange’

Ole Josephsen, Helsingør Dagblad

‘Niels Jørgen Riis, der får en blomst tilkastet af Carmen i 1. akt, sang siden den meget smukke arie “La fleur que tu m’avais jetée” (Blomsten, som du kastede til mig) og viste, at han er en af landets fornemste tenorer. Fint formet og fuld af følelser kom hans smerte her til udtryk’ […] ‘Der var fuldt hus, og man kunne – igen – notere en kunstnerisk sejr for Helsingør Kammeropera. Med præsentationen af fem af de store operaer på godt et år har kompagniet i fint samarbejde med guidOpera etableret sig godt og grundigt og er blevet en vigtig bestanddel af Helsingør kulturliv’.

‘Carmen i Helsingør’

Sanne Caft, Ascolta

‘Med denne Carmen lykkedes det at formidle følelser i et naturalistisk (kammer) miljø, der fik kernen i denne skæbnetunge, soldrukne og inciterende opera til at stå og sitre som et fatamorgana på en steghed sommerdag’.

...


Medvirkende

ISCENESÆTTELSE   Guido Paevatalu

KAPELMESTER   Leif Greibe

CARMEN  Josefine Andersson

DON JOSÉ  Niels Jørgen Riis

MICAËLA  Camilla Illeborg

ESCAMILLO  Guido Paevatalu

FRASQUITA  Julie MeeRa Albertsen

MERCÉDÈS  Felicia Gyllenstig Serrao

ZUNIGA  Joel Kyhle

Operaen er arrangeret for kammerensemble bestående af guitar, accordeon, kontrabas og klaver.

Operaen er i to akter og synges på fransk med dialog på dansk. Varighed ca. 2  1/2 time.

.


Åben prøve – medlemsarrangement

Den 16. marts inviterede Helsingør Kammeropera alle medlemmer af foreningen indenfor til åben prøve i Teaterhuset. Her kunne man få lov til at komme bag kulissen og følge arbejdet med Carmen lige op til premieren. Arrangementet var kun for medlemmer og der var gratis adgang.

.


Tak til vores sponsorer

Carmen blev sponsoreret af Brebøl Fonden, Oticon Fonden, Helsingør Kommune, Knud Højgaards Fond, og Kirsten og Frits Frederiksens Fond.

Tak også til Copenhagen Piano, Sweet Image Huset og Peter Lundø Fotografi.

© 2016 Helsingør Kammeropera • info@kammeropera.dk • telefon 27457034 • CVR. 37933090