11.-12. marts - 2023

Ringen på en aften

Wagners monumentale operacyklus i en forkortet kammerversion, der koncentrerer den episke fortælling om guder, griskhed, myter, magi, manipulation, forbandelser, blodskam og bedrag på en enkelt aften, er et en helt enestående – og uden tvivl Kammeroperaens absolut mest ambitiøse projekt!

Helsingør teaterhus

11. Marts, kl. 19

12. Marts, kl. 16

introduktion

5. Marts, kl. 16

Stengade 51

3000 Helsingør

 

Teaterhuset ligger midt på gågaden 3 minutters gang fra stationen.

 

Dørene til Teaterhuset åbner en time før forestillingen og Sweet Image Huset holder baren åben i foyeren.

ringen på en aften

Billetter

Entré: 450 kr
Medlemmer: 375 kr
Unge under 25: 225 kr
Unge medlemmer: 150 kr 

introduktion

Entré: 150 kr

Entré for gæster der har billet til Ringen på en aften: 100 kr

 

Ved introduktionen er billetprisen inkl. et glas vin i pausen.

 

Billetter købes via ticketmaster.dk eller i Sweet Image Huset på Stjernegade 10 i Helsingør. Billetter til introduktionen kan også købes ved indgangen. 

RINGEN PÅ EN AFTEN

Wagners Ringen i en forkortet kammerversion

Wagners monumentale operacyklus Nibelungens Ring er en udfordring selv for store operahuse. Ikke desto mindre har Helsingør Kammeropera påtaget sig sit hidtil mest ambitiøse projekt: en produktion af Ringen!

I stedet for de fire aftener, en ringcyklus normalt varer, vil vi reducere hele historien ned til at kunne spilles på en enkelt aften. Det er planen, at man – trods de betragtelige beskæringer, der bliver foretaget – skal kunne følge selve ringens historie, fra guldet, den er smedet af, bliver stjålet fra Rhinen, og til den vender hjem til Rhinen igen mange år senere. Der vil selvfølgelig som altid også være et par forklarende ord imellem akterne.

Det er lykkedes Kammeroperaen at få den internationalt anerkendte wagnertenor og -ekspert Stig Fogh Andersen til at instruere opsætningen, og i samarbejde med kapelmester Leif Greibe vil han forestå beskæringen af operaerne. Stig vil derudover synge rollen som Mime, og I de andre roller har vi en perlerække af yngre fremadstormende danske wagnersangere.

Det enorme romantiske wagnerorkester vil blive omarrangeret til en version for 7 musikere af Leif Greibe. Arrangementet vil blive uropført ved premieren.

Wagners Ring er en episk fortælling om guder, griskhed gennem generationer, myter, magi, manipulation, forbandelser, blodskam, bedrag og meget mere – skrevet af en af musikhistoriens største genier. Gå ikke glip af denne enestående chance for at opleve den i Helsingør!

Varighed ca. 3 timer.

 
RHINGULDET

 

Alberich forsøger at flirte med rhindøtrene. De håner ham, og i arrigskab afsværger han kærlighed, hvilket gør det muligt for ham at smede det magiske rhinguld. Han stjæler guldet, smeder den protagonistiske ring, som gør indehaveren almægtig, og bliver diktator i sit hjemland, Nibelheim.


I gudernes rige har Wotan, gudernes konge, aftalt med kæmperne Fafner og Fasolt at de skal bygge hans borg, Walhall. Da kæmperne skal aflønnes, forlanger de at få Wotans svigerinde, Freia, som løn. Wotan afviser, og kæmperne indvilger i at blive betalt med Alberichs guld i stedet. Wotan narrer Alberich i en fælde og stjæler hans guld. Alberich forbander nu enhver, der bliver indehaver af guldet. Wotan havde tænkt at beholde ringen for sig selv, men aftalen er, at Freia skal dækkes helt med guld, og Wotan må ofre ringen for at dække hendes øje. Fafner og Fasolt kommer straks op at skændes om rigdommene, og Fafner dræber Fasolt for at have både guldet og Ringen for sig selv.

 

 

 

VALKYRIEN

 

Wotan pønser på at få ringen tilbage fra Fafner. Da hans magt er baseret på aftaler, kan han ikke selv angribe Fafner, som har forvandlet sig til en drage, og nu ligger på guldet. I en langsigtet plan avler han da et tvillingepar med en jordisk kvinde i det håb, at drengen, Siegmund, skal vokse op og blive til en fri helt, som Wotan i det skjulte kan manipulere til at stjæle ringen fra Fafner. Imidlertid bliver Siegmund forelsket i sin søster Sieglinde, og Wotan – hvis kone Fricka er ægteskabets vogter – er tvunget til at lade Sieglindes mand Hunding dræbe Siegmund i kamp. Wotans datter, valkyrien Brünnhilde, er ulydig og vil beskytte Siegmund, da hun ved, at det er, hvad hendes far egentlig ønsker. Wotan griber ind og splintrer Siegmunds magiske sværd (som Wotan selv har ladet ham finde), og Siegmund bliver dræbt. Imidlertid har Siegmund inden sin død nået at gøre Sieglinde gravid med

 

 

 

SIEGFRIED

 

som vokser op hos Mime – Alberichs bror, som efter Sieglindes død har taget barnet til sig og håber senere at kunne udnytte ham. Siegfried vokser op og bliver stor og stærk, og da han er uden frygt, kan han smede førnævnte sværd, som Mime i årevis forgæves har forsøgt at reparere. Siegfried dræber Fafner og tager ringen fra ham, hvorefter han befrier Brünnhilde fra den straf, Wotan har idømt hende for hendes ulydighed. Brünnhilde og Siegfried bliver straks forelskede.

 

 

RAGNAROK

 

Siegfried forlader Brünnhilde for at søge nye heltegerninger, men giver hende Alberichs ring, som han har taget fra Fafner, som kærlighedspant.

 

Han møder nu Gunther – Gibichungernes konge – som modtager ham som helt. Imidlertid konspirerer Hagen (Gunthers halvbror og Alberichs søn, som denne har avlet i had) mod Siegfried og får Gutrune (Gunthers søster) til at give Siegfried en magisk drik, som får ham til at blive forelsket i hende og glemme alt om sine følelser for Brünnhilde. Han indvilger også i at bortføre Brünnhilde fra det bjerg, hvor hun befinder sig. Kun Siegfried – der er uden frygt – kan gennemtrænge den magiske ild, som omslutter bjerget. Ved hjælp af sin magiske Tarnhelm udgiver han sig for Gunther og henter Brünnhilde, som skal være Gunthers brud. Gutrune skal giftes med Siegfried.

 

Sidenhen giver Hagen Siegfried en modgift, så han nu husker, at han elsker Brünnhilde. Dette tilsyneladende bedrag fra Siegfrieds side giver Hagen en undskyldning for at slå ham ihjel. Hagen håber nu på at kunne få fat i ringen, men det lykkes ham ikke.

 

Brünnhilde indser, at Siegfried ikke af egen vilje har villet hende noget ondt og tilgiver ham. I erkendelse af ringens forbandelse giver hun den nu tilbage til Rhinens døtre. Hagen prøver at tage den fra dem, men de trækker ham ned og drukner ham.

INTRODUKTION

Som en introduktion til Wagners magiske univers, inviterer Kammeroperaen søndag den 5. marts kl. 16 til et foredrag med instruktør, wagnertenor Stig Fogh Andersen og Kammeroperaens kapelmester Leif Greibe.

 

Sammen vil de to wagnereksperter klæde publikum på til Ringen på en aften, med en gennemgang af fortællingen om Ringen, med en introduktion til Wagners musikalske univers og de mange ledemotiver – altsammen krydret med musikalske eksempler og ikke mindst anekdoter fra Wagners og en Wagnersangers liv.

 

I pausen byder Sweet Image Huset på et herligt glas vin. 

Medvirkende
Jens Søndergaard

Jens Søndergaard

Wotan/ Gunther
Jesper Buhl

Jesper Buhl

Alberich
Randi gislason

Randi Gislason

Brünnhilde/ Erda/ Flosshilde
Philippa Cold, portræt

Philippa Cold

Sieglinde/ Gutrone/ Welgunde
Anders Kampmann

Anders Kampmann

Siegmund/ Siegfried
Jesper_Brun-Jensen_small

Jesper Brun Jensen

Fafner/ Hunding
Lars Fosser

Lars Fosser

Fasolt/ Hagen
Stig Fogh Andersen  3/2012

Stig Fogh andersen

Mime
Camilla Illeborg

Camilla illeborg

Freia/ Skovfugl/ Woglinde
Leif Greibe

Leif Greibe

Kapelmester
Helsingør Kammeropera, orkester

musikere fra det kgl. kapel

Kammerensemble