Efter successen med Wagners RINGEN på en aften, kaster Kammeroperaen sig i sæson 2024/25 ud i endnu et ambitiøst Wagneroperaprojekt: nemlig en kammeropsætning af Wagners opera Tannhäuser.
Også denne gang er det den internationale Wagnertenor og operainstruktør Stig Fogh Andersen, der står for iscenesættelsen.
Stengade 51
3000 Helsingør
Teaterhuset ligger midt på gågaden 3 minutters gang fra stationen.
Dørene til Teaterhuset åbner en time før forestillingen og Enoteka holder baren åben i foyeren.
Entré: 425 – 500 kr
Medlemmer: 375 – 450 kr
Unge under 25: 225 kr
Introduktion
Entré: 150 kr
Medlemmer: Fri entré.
Billetter købes via ticketmaster.dk eller ved telefonisk henvendelse til Ticketmaster på telefon 38481630.
Ved køb af mere end 2 billetter til medlemspris, anbefaler vi at man køber telefonisk.
Billetter kan også købes i Enoteka på Stjernegade 10 i Helsingør.
„Kammeroperaen […] fortsætter sin succes med at opsætte tilpassede versioner af mesterens værker. Senest Ringen på en aften, som fløj tilhørerne igennem kæmpeværket med sikker hånd, og som Ascolta anmeldte til seks stjerner. Samme sikre hånd hviler over Tannhäuser, der på lidt over tre timer udfolder værket – uden overtekster og dog klart og tydeligt formidlet. […]
Sangerholdet var sublimt. Kristiane Kaisers Elisabeth havde sødmen, omsorgsfuldheden og den lange venten i sig og leverede en på en gang voldsom og inderlig Dich Teure Halle, der stemte forventningen højt til det sanglige niveau, hvilket blev indfriet. […]
Vel er formatet lille, men vingefanget er stort. Det lille kammerensemble under ledelse af Leif Greibe var udvidet til 10 musikere, der tilsyneladende ubesværet gav Wagners gigantiske partitur fylde og flyvehøjde. Fra Waldhornets indledende, smægtende dybe klange, i de langsomme passager til sidste tone, der fik premierepublikummet til at flyve op fra stolene og klappe begejstret.“
„Når nu Stig Fogh Andersen og Camilla Illeborgs Helsingør Kammeropera tager livtag med historien om Tannhäuser, er det ikke nok at lade Kammeroperaens musikchef og kapelmester Leif Greibe trylle den enorme oprindelige besætning om til et kammerformat, der kan passe ind i det gamle Helsingør Teaterhus. Selve historiens præmis bliver der også pillet ved, da vi i Stig Fogh Andersens iscenesættelse tager skridtet ind i Tannhäusers hjerne, og dermed i realiteten ikke ved om de forskellige scener er virkelige, eller blot hjernespind i Tannhäusers martrede hoved.
Så det er hverken den oprindelige Dresdenversion, eller den mere løsslupne Pariserversion, som Fogh Andersen folder ud i den gamle teatersal i Stengade. Det er en ny og absolut spændende version, som i scenograf Catia Haubergs bevidst deprime spejlingsscenografi – og med musikchef Leif Grebes intense nedskalering uden at miste fodfæstet – med rette bør kaldes Helsingørversionen.“
Det er tæt på at være et lille mirakel, at Kammeroperaen i Helsingør kan opføre Wagners Tannhäuser. […] Imponerende! Da det hele samtidigt er velklingende med en gennemtænkt, psykologisk iscenesættelse ved Stig Fogh Andersen, ligner det næsten et under.
Produktionen af Tannhäuser er støttet af A. P. Møller Fonden, Beckett-fonden, William Demant Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Kirsten og Frits Frederiksens Fond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Dansk Skuespillerforbund.
Tak også til vores sponsorer og samarbejdspartnere Enoteka og Gallery Henrik Schurmann.
Inden forestillingen fredag den 11. april, inviterer Kammeroperaen til fællesspisning i Skydeselskabet.
MENU
Jomfruhummer bisque
med skaldyrssouffle
Hjemmebagt brød og smør
Kalvemørbrad med babyspinat
Grov kartoffelmos med porre
Kraftig kalvesky
Pris pr. person: 270 kr.
Drikkevarer købes seperat.
Der reserveres bord ved at kontakte Skydeselskabet.
ADRESSE
Helsingørs kongelig privilegerede Skydeselskab
Stengade 46
3000 Helsingør
(lige overfor Teaterhuset)
Tlf. 49213631 eller 26287254.
Som i så mange af sine vigtigste værker, har Wagner under udarbejdelsen af Tannhäuser ladet sig inspirere af forskellige tyske middelaldersagn, som han har forbundet og behandlet og givet nyt liv. Titelpersonen er splittet mellem den verdslige kærlighed (i skikkelse af ingen ringere end selve kærlighedsgudinden Venus) og den åndelige, dybere kærlighed repræsenteret af hans gamle flamme Elisabeth – et eviggyldigt dilemma så dybt som selve kærlighedsvalget. Vi møder også den religiøse forstokketheds møde med den egentlige tilgivelse, samt uegennyttig kærlighed som vejen til frelse – sidstnævnte et af Wagners tilbagevendende temaer.
Operaen er blandt de tidligste af Wagners stadig spillede, og musikken er måske den bedste kombination af den italiensk-inspirede melodik og hans gryende opgør med den traditionelle form – et harmonisk flow af gode melodier i en altomfattende storform.
Tannhäuser iscenesættes på Kammeroperaen af den internationale Wagnertenor og operainstruktør Stig Fogh Andersen, som også var instruktør på RINGEN på en aften samt på La Bohème i sidste sæson. Scenograf Catia Hauberg, som siden 2022 har skabt den ene smukke forestilling på Kammeroperaen efter den anden bl.a. La Bohème og Cavalleria Rusticana & I Pagliacci, varetager scenografi og kostumer.
På scenen har vi et hold af fremragende sangere ikke mindst Kristiane Kaiser fra Wiener Volksoper, som netop er sprunget ind for Trine Bastrup Møller i rollen som Elisabeth. Desuden medvirker David Danholt, Morten Frank Larsen og Philippa Cold, samt en række af fremtidens stjerner. I øvrigt medvirker Skt. Olai Vokalensemble, som nu officielt er Kammeroperaens operakor.
Operaen er arrangeret for et kammerensemble bestående af strygekvartet, bas, fløjte, klarinet, trompet, horn og klaver af kapelmester Leif Greibe, som også vil varetage den musikalske ledelse.
Der afholdes den 30. marts i øvrigt en introduktion til Wagners opera Tannhäuser ved wagnersanger og instruktør Stig Fogh Andersen og kapelmester Leif Greibe.
Varighed ca. 3 timer og 15 minutter.
ISCENESÆTTELSE Stig Fogh Andersen
KAPELMESTER Leif Greibe
SCENOGRAFI Catia Hauberg
LYSDESIGN Viktor Holm Lauridsen
MUSIKALSK ARRANGEMENT Leif Greibe
KORSYNGEMESTER Roland Haraldson
INSTRUKTØRASSISTENT/ DRAMATURG Philip Briggs Madsen
PRODUCENT Camilla Illeborg
1. VIOLIN Andreas Orlowitz
2. VIOLIN Eva Vasarhelyi
BRATSCH Jákup Lützen
CELLO John Löfgren
KONTRABAS Leif Jensen
FLØJTE Leyla Peker-Nielsen
KLARINET Simon Kovacs
TROMPET Gorm Howaldt
HORN Henriette Holk
KLAVER Leif Greibe
SKT. OLAI VOKALENSEMBLE
Dunja Lundberg
Anne Wille
Susanne Andersen
Oana Ladan
Anne Vad
Karin Lysholm
Tine Grønlund
Kirsten Grønbech
Susanne Ketelsen
Karen-Marie Wraae
Annet Bloch-Jørgensen
Juddi Winkel
Rikke Olsen
Majbritt Andersen
Morten Kliim-Due
Finn Kyllesbæk
Sten Sejr
Steen Huttunen
Jørgen Franck
Martin Goodwin
Morten Frøsig
Rune Stig Andersen
Morten Miland